Veganlık mı? Vejeteryanlık mı?

Bildiğiniz gibi vejeteryanlık hayvanların kesilerek gıda olarak tüketilmesine karşı duran bir yaşam biçimidir. Buna karşın vejeteryanlar hayvansal besinlerin tüketebiliyorlar (süt, yumurta,peynir yoğurt vs ). Hatta bazı vejeteryanlık türlerinde balık dahi tüketilebiliyor. Veganlık‘ta ise durum çok farklı. Hayvanlardan elde edilen hiçbir ürünün tüketilmediği gibi hayvanların herhangi bir konuda istismarına da karşı çıkan bir yaşam biçimi söz konusu.
Bu iki yaşam biçiminde iki farklı bakış açısı var. Birinci kısım etik olan tarafı, bir diğer kısmı ise sağlık boyutu. Etik olan kısmına söyleyebileceğimiz çok fazla bir şey yok. Herkesin farklı bir hayat görüşü ve düşünce yapısı var. Ancak işin sağlık boyutuna gelecek olursak işte burada durum farklı bir ciddiyet kazanıyor. Çünkü amacımız sağlıklı bir yaşam tarzı için et yememek ise bu tek başına yeterli olmayabilir. Çünkü hayvansal gıdaların tamamı bu durumu yakından ilgilendiriyor.

Biraz açacak olursak; yapılan araştırmalar sadece et yemek değil süt, yumurta, peynir vs gibi hayvansal bazlı tüm gıdaların benzer sağlık sorunlarına sebep olabileceğini açıklıyor . Yani tek kaçınılması gereken şey et, yağ, doymuş yağ yada kolestrol değil. Buradaki asıl sorun enflamasyona sebep olan bileşenler . Bu enflamasyonların maalesef bir çok hastalığa sebep olduğu ortaya çıkmış durumda. Bir diğer sorun ise kırmızı et, kümes hayvanları ve balıktan alınan heme demiri. Ve binlerce hasta üzerinde yapılan araştırma sonucunda günde 1 miligramdan fazla heme demiri koronel kalp hastalığı riskini %27 oranında arttırdığı tespit edilmiş durumda. Ortalama 150 gramlık bir köftede yaklaşık 2-3 miligram kadar heme demiri mevcut.

Bir diğer ciddi problem ise ki bu en önemlilerinden birisi , hayvansal kaynaklı tüm proteinler , yani sadece et değil ,aynı zamanda süt,yumurta,peynir,yoğurt vs bu kaynaklardan elde edilen tüm proteinler vücutta kimyasal bir işlevin başlamasına sebep oluyor. Hayvansal bazlı gıdalar pişirildiğinde yada sindirim sistemimiz tarafından işlendiğinde dahil kardiyovasküler sistemi yıpratan enflamasyonlar açığa çıkıyor. Bu bilgiler ışığında sadece bitki bazlı beslenen kişilerde kalp hastalıkları riski %50-60 oranında azaldığı ortaya çıkan ciddi bir durum.
Konuyu toparlamak gerekirse olayın etnik kısmında herkesin görüşüne saygı duymalıyız. Ancak işin sağlıklı bir yaşam sürmek boyutuna bakacak olursak , yapılan araştırmalar ve kesin sonuçlar gösteriyor ki hayvansal bazlı tüm gıdaları hayatımızdan çıkartmalıyız.
Sağlıklı Günler…