Karbonhidratların en iyi enerji kaynağı olmasının 5 nedeni

Etin ve proteinin egzersizler için gerekli olan yakıt olduğu düşüncesi birçok kişinin kapıldığı bir yanılsama çünkü egzersizler için ihtiyacımız olan asıl enerjiyi bitkilerde bulunan karbonhidratlardan sağlıyoruz. İşte, karbonhidratların neden iyi enerji kaynağı olduklarının nedenleri.
1. Kaslarımız ve Beynimiz karbonhidratla çalışıyor
Çok çalışan kaslarımız enerjilerini karaciğer ve kaslarda depolanan glikojenden almaktadırlar. Glikojen ise bir tür karbonhidrattır. Neredeyse tamamı bitkilerden elde edilebilien karbonhidratlar beynimizin ihtiyaç duyduğu en önemli yakıt olan glikozu sağlar. Bu sayede gün boyunca ve egzersiz yaparken zihnimizin açık olmasına ve kolay konsantre olmamıza yardımcı olur.
2. Karbonhidratlar ile düşük vücut yapı arasında yakın ilişki vardır
Eminiz ki, bu bilgi birçok insanın şaşırmasına neden olacak çünkü birçok insan vücudundaki fazladan yağların sebebinin karbonhidratlar olduğunu ve kilo vermek için karbonhidrat alımını sınırlandırmaları gerektiğini düşünüyor.
Her ne kadar şeker ve beyaz un gibi lif ve diğer besinlerden arındırılan rafine edilmiş karbonhidratlar kilo alımına neden olsa bile, yulaf, muz ve tatlı patates gibi lif ve diğer besinleri koruyan rafine edilmemiş karbonhidratlar ise kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Zaten bu da bitki bazlı gıdalarla beslenip, hayvan bazlı gıdalarla beslenenlerden daha fazla kalori tüketmelerine rağmen bu beslenme alışkanlığına sahip insanların neden daha az vücut yağına sahip olduğunun ispatıdır.

3. Karbonhidratlar kasları ve gücü geliştirmeye yardımcı oluyor
Kas ve güç gelişimi için her ne kadar yeterli miktarda kalori ve protein tüketmek çok önemli bile olsa, bunda karbonhidratların da önemli bir rolü vardır. Aslında yapılan araştırmalar ketojenik diyet gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin kişilerin antrenman hedeflerini başarmaları için ketleyici olduğunu ve kas ve güç kaybına neden olduğunu göstermektedir. Kısa zaman önce yapılan ve 8 hafta süren bir araştırmaya göre aynı miktarda kalori ve protein tüketen insanlar arasından karbonhidrat yoğun bir şekilde beslenen insanların, düşük karbonhidratlı beslenenlere kıyasla 1.3 kilogram daha fazla yağsız kas kütlesi geliştirdiği gözlemlenmiştir.

Üstelik karbonhidrat alımını azaltmak sadece süreci yavaşlatmıyor. Amerikan futbolu oyuncuları üzerinde 6 hafta boyunca yapılan bir araştırma sonucunda katılımcıların yarısına eşit miktarda kalori ve yağ verilmiş. Bitki bazlı karbonhidrat tüketen grup 2.25 kilogram kas kütlesi kazanırken, protein açısından daha zengin olan hayvan bazlı karbonhidratlar tüketen grup ise 450 gram kas kütlesi kazanmış.
4. Düşük Karbonhidratlı beslenmenin hem kısa hem uzun vadeli sonuçları oluyor
Karbonhidrat alımını kısıtlayan şok diyetler kısa vadede kilo vermeye yardımcı oluyor ancak aynı zamanda kişilerin yaşam süresini de kısaltıyor. Ve kısa vade de başarılı bile olsa, kişilerin performanslarını büyük ölçüde etkiliyor çünkü karbonhidratların aksine yağlar, egzersiz sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretme konusunda yetersiz kalıyorlar. Keto diyet gibi düşük karbonhidratlı beslenme tarzlarının kişilerde yorgunluk hissini arttırdığı ve hatta antrenmanlar sırasında kişilerin motivasyonlarını bile etkilediği bilinmektedir.

5. Karbonhidratlar aradığınız performans arttırıcı olabilir
İster squat olsun ister futbol oynamak veya maraton koşmak olsun, karbonhidratlar en iyi performans için kullanılacak en ideal enerji kaynaklarıdır. Özellikle profesyonel sporcuların performanslarındaki %0.5-1.5 gibi gelişmeler bile başarıları konusunda oldukça önemli bir fark yaratabilir. Bitki bazlı beslenmenin bileşik etkisi ise hem sporcular hem de gün içinde aktif ve enerjik kalmak isteyen insanlar için oldukça değerlidir.