Bitkisel Bazlı Beslenmeye Başlamanın 6 Pratik Yolu

Konu doğru yiyecek seçimi olduğunda herkesin kendisine has hedefleri ve başa çıkmak zorunda kalacağı alışkanlıkları vardır. Bazı insanlar hayvan bazlı gıdaların tamamını bir kenara bırakırken, bazı insanlar ise sadece bitkisel bazlı yiyecekleri biraz daha fazla tüketmeyi tercih eder. Ancak “daha fazla bitki” tüketme kararı almak, sağlığınız için olumlu bir karar aldığınız anlamına gelir. Bu anlamda atacağınız her adım sizi daha sağlıklı ve daha aktif bir birey haline getirecektir. Gelin, bu yaşam tarzına geçiş yaparken işinize yarayabilecek bazı tüyoları birlikte inceleyim:
1. HER SEFERİNDE TEK BİR SOMUT HEDEF BELİRLEYİN VE DİĞER HEDEFİNİZİ GERÇEKLEŞTİRMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE ÖNCEKİ HEDEFİNİZİN ARTIK BİR ALIŞKANLIK HALİNE GELDİĞİNDEN EMİN OLUN
Örneğin günde sadece bir öğününüzde veya haftanın 1 ya da 2 gününde tamamen bitkisel bazlı beslenmeye odaklanabilirsiniz. Her iki durumda da yeni beslenme alışkanlığınız için plan yapmak ve belirlediğiniz öğün zamanlarını atlamamak çok önemlidir.
2. ZATEN SEVDİĞİNİZ BİTKİSEL BAZLI YİYECEKLERİ VE ÖĞÜNLERİ BELİRLEYİN
Halihazırda hoşunuza giden veya çok sevdiğiniz bitkisel bazlı yiyeceklerin ne kadar da çok olduğunun farkına vararak oldukça şaşırabilirsiniz. Bu yiyecekler arasında çorba, makarna türü öğünler, sandviçler, kızartmalar ve tahıl bazlı kahvaltılar dahil olmak üzere birçok seçeneğiniz olacaktır. Ayrıca çeşitli dünya mutfaklarını inceleyerek, bir hayli hoşunuza gidecek yeni yemekler keşfetmeniz de mümkün.

3. DÜZENLİ OLARAK TÜKETTİĞİNİZ YİYECEKLER YERİNE BİTKİSEL BAZLI ALTERNATİFLERİ KEŞFEDİN
Eğer kahvaltıda mısır gevreği tüketmekten hoşlanıyorsanız, bunu bitkisel bazlı sütler ile deneyin. Eğer haftada bir fastfood yemeği seviyorsanız, bu ürünlerden bitkisel bazlı olanları tercih edin. Aynı şey protein tozları için de geçerlidir. Eğer belirli bir yemek yeme rutininiz varsa, bu rutininizde ki hayvansal bazlı ürünleri bitkisel bazlı ve benzer proteinleri içeren ürünler ile değiştirin. Aynı zamanda makarna soslarında ki ürünler için de bu ürünlerin bitkisel alternatiflerini kullanabilirsiniz. Önemli olan şey ürünleri birbiri ile değiştirirken, tadını bilmediğiniz seçenekler yerine bildiğiniz ve aşina olduğunuz ürünleri tercih etmenizdir.
4. ELİNİZİN ALTINDA SÜREKLİ BİTKİSEL BAZLI YİYECEKLER BULUNDURUN. BU SAYEDE CANINIZ BİR ŞEY ATIŞTIRMAK İSTEDİĞİNDE BİRÇOK FARKLI SEÇENEĞİNİZ OLSUN
Evinizde bulunduracağınız çeşitli meyve, sebze, fasulye, tahıl, kuruyemiş, tohum ve baharatlara ek olarak buzdolabınızda her zaman bitkisel bazlı sütler, burgerler, pizzalar ve bitter çikolatalar gibi çeşitli ürünler de bulundurun. Atıştırmalık olarak tercih edeceğiniz ürünün çok sağlıklı olmasa bile lezzetli olduğundan ve iştahınızı keseceğinden emin olun. Bu yeni alışkanlığınızı edinirken katı kurallara uymaya çalışmaktansa yediğiniz şeylerden keyif almaya bakın.

5. YENİ BESLENME ALIŞKANLIĞINIZI KENDİNİZİ KISITLAMA DEĞİL YENİ YİYECEKLER KEŞFETME FIRSATI OLARAK ALGILAYIN
Kendinizi kısıtlamak zorunda olduğunuz beslenme tarzları asla uzun süreli olmaz. Öte yandan lezzetli, sizi iyi hissettiren ve somut sonuçlar (enerjik, mutlu, fiziksel açıdan fit görünmek gibi) elde etmenizi sağlayan beslenme tarzları günler geçtikçe daha kalıcı olur. Üstelik, bitkisel bazlı beslenme tarzının aslında ne kadar da çok yönlü olduğunu fark ettiğinizde oldukça şaşıracaksınız. Başta hiç öyle görünmese bile kombinleyebileceğiniz yüzlerce yeni lezzetin varlığını keşfetmeye başlayacaksınız.
6. KAÇAMAKLARINIZ KONUSUNDA KENDİNİZE KÖTÜ DAVRANMAYIN
Yeni bir beslenme alışkanlığı edinmek için haftalar, aylar ve hatta yıllar geçmesi gerekebilir. Bu yüzden kendinizi tutamayıp, başka şeyler atıştırdığınızda suçluluk duymayın ve kendinize yüklenmeyin. Bu gibi olumsuz şeyler yerine, olumlu şeylere yani kat ettiğiniz ilerlemeye, sağlığınızdaki ve formunuzdaki gelişmeye odaklanın. Unutmayın, kimse emeklemeden yürümeye başlamaz.