Hızlı Kilo Vermek Ve Vücuda Etkileri

Günümüzün en büyük problemlerinden biri fazla kilolar ve obezite . Aslında fazla kilo ve obezite sorunu bireysel anlamda değil küresel anlamda bir sorun haline geldi ve ne yazık ki şu an en ciddi problemlerimizden biri olarak karşımızda. Yapılan araştırmalara göre her üç kadından ikisi, her üç erkekten ise biri obezite sınırında olduğunu düşünürsek sanırım bunun ne kadar önemli bir sorun haline geldiğini daha net bir şekilde açıklamış oluruz.
Peki ülkemiz bu sorunun neresinde ? Maalesef verilere göre obezitede Avrupa birincisi, Dünya dördüncüsüyüz.
Görüldüğü üzere bizim için tehlike çanları ciddi şekilde çalıyor. Tabiki insanlar bu durumdan kurtulmak istiyorlar ve fit bir vücuda sahip olma uğruna bir çok uğraşa giriyorlar. Ancak insanlar genellike bunun çok hızlı bir şekilde olmasına odaklanıyorlar. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; hızlı kilo kaybı vücutta bazı sıkıntılara sebep olur. Bunlardan en önemlisi hızlı kilo kayıplarında vücut kaybettiği kiloyu kastan, yağlardan ve vücuttaki su miktarından kaybeder. Ancak yapmamız gereken şudur; kas kütlemizi koruyarak sadece yağ kütlemizden kaybedeceğimiz bir program oluşturmalıyız. Her insanın vücudunda ki kas kütlesine, günlük fiziksel aktivitelerine, ve beslenme programına bağlı olarak değişkenlik gösteren bir kilo verme kapasitesi vardır. Bazı insanlar haftalık bir kilo kaybederken bazı insanlar haftalık bir buçuk kiloya kadar sağlıklı şekilde kilo kaybı yaşayabilir.
Ancak ideal rakamlar 0-1.5 kilo gram aralığında olmalıdır. Eğer daha fazla kilo kaybı durumu yaşanıyorsa çok büyük bir ihtimalle bu kayıp kaslardan olacaktır. Ve kas kaybı emin olun ki kesinlikle istemeyeceğimiz bir durumdur. Neden mi?
Çünkü kas kütlesi demek bizim yakım kapasitemiz demektir. Ne kadar fazla kas kütlemiz varsa o kadar fazla yediklerimizi yakma kapasitemiz var demektir. Bir diğer değimle kas kütlesi demek metabolizma demektir.
Örnek vermek gerekirse; sadece yağ kütlesinden kilo kaybeden bir kişi kas kaybı yaşamadığı için yakım kapasitesini de korumuştur ve verdiği kiloları kolay kolay geri almayacaktır (tabiki dengeli bir beslenme programı olması şartı ile). Ancak yağ kütlesi yerine kaslarından kilo kaybı yaşamış bir birey için bir çok olumsuzluk söz konusu olacaktır. Nedir bunlar?
- Kişide ciddi kilo kayıplarında sarkma durumu olacaktır.
- Kas ve kemik dokusunu kaybettiği için eklem ağrıları görülebilir.
- Yorgunluk ve bitkinlik hali.
- Göz altlarından morluk belirtileri.
- Yüzde çökmüş bir görünüm.
- Hızlı kilo kaybına bağlı iç organlarda oluşan hasarlar.
- Yoğun kas kaybından dolayı yavaşlayan metabolizmaya bağlı olarak, verilen kiloların kaybedilen miktardan daha fazlasıyla hızlı bir şekilde geri alınması.
Bu saydığımız belirtiler hızlı kilo kaybı yaşayarak kaslarından kilo kaybeden kişilerin başına gelecek muhtemel durumlardır. Bu nedenle amacımız her zaman kas kütlemizi koruyarak hatta arttırarak fazla yağlarımızdan makul bir zaman aralığında kurtulmak olmalı. Ayrıca şunu belirtmekte fayda var ki; bir süre dikkatsiz beslenip yaza doğru forma girme çabaları ve bu durumun her sene yaşanması vücudunuza ciddi bir deformasyon yaşatacaktır(Çatlaklar,yırtılmalar vs). Önemli olan hayat boyu kaliteli beslenmeyi ve aktif olmayı yaşam tarzı haline getirmek olmalıdır. Bu durumda ömür boyunca çok kaliteli bir bedeniniz olması kaçınılmaz olacaktır.
Sağlıklı günler…